onsdag 19. september 2007

Fotball- En sport for alle. Del 3 Stemningen

Det er noe med det. Fotballpubmennesker med sju åtte halvlitere innabords med røykende pelsdamer på fanget er ikke nydelig. Kommentarer som "Han burde tatt ut den apekatten av en potrøykende minifis, og satt inn solskjær istedet" kvalifiserer heller ikke til nobelpris i litteratur. Men hvis man kommer seg bortenfor dette noe shabby ytre, med øl,vold,og "går-i-fra-kona-hvis-vi-taper-for-dette-møkkalaget"mentaliteten, ser man den ekte fotballfan. Du bør kanskje ikke lete på fotballpuben, men finner du gjengen som samler seg om tippekuponger,ostepop og annendivisjon så vil du se et pulserende meningsytrende samfunn blottet for rasisme,mobbing og kroppsvesker(nesten iallefall). De mest oppegående av oss holder lange foredrag om hvorfor Liverpool slår Sheffield whatever, og tar utfordringen om å ramse opp førsteelevere fra 60tallet med knusende overbevisning, andre sitter svettende og håper på en bombe i kamp 5 hvor Ipswich skal i vanskelig bortemøte med Derby. Det sitter kanskje en stakkar og håper at Leeds skal bli store igjen, og alle er glade og optimistiske de 90 minuttene fotballen ruller.

Og neste uke er vi klare igjen, like sikre på vårt lag. Det er noe med samhold, muligheten til å være nerd, evnen til å ramse opp meningsløsheter blir verdsatt her.
I tillegg har du jo de store stadionene, kampene, nerven Selv var jeg fysisk dårlig og skulket jobb i over en time før Liverpool skulle ut i UEFAcup finale mot Alaves, jeg slo Kristian helseløs da vi slapp dem inn i kampen, og jeg gren mine gledestårer da McAllister entret banen(Vet du ikke hvem det er er det 20 AveMaria). Allikevel ble jeg sett på som en likeverdig neste kamp, jeg ble hyllet, slik er det også på de store stadionene. Visste du feks at på Anfield(spør ikke om du visste hva det er en gang) er det tradisjon at hjemmefansen klapper motstanderenes keeper ut på banen. Fansen hyller hverandre(med unntak av de ekle 1 times kjøring vekk) og stemningen er på topp. Vi avslutter denne serien med et klipp fra nettop Anfield.

Ingen kommentarer: